Tips
Hieronder vindt u een aantal tips die gaan over klasinrichting, lesgeven, een bepaalde aanpak, ...
Beurtstokjes
Om de betrokkenheid van de leerlingen te verhogen, gebruik ik beurtstokjes. Deze beurtstokjes kan ik tijdens verschillende momenten gebruiken: tijdens het lesgeven, bij het kiezen van een tussendoortje, ...
Ik werkte met klasnummers op de beurtstokjes. Op deze manier kan ik ze meerdere jaren gebruiken. Even oefenen op de klasnummers zodat de leerlingen niet zomaar 'een nummer' zijn. U kan de beurtstokjes ook maken met de namen van de leerlingen.
Verjaardag in de klas
Wanneer er een leerling in de klas jarig is, wordt de verjaardag steeds gevierd. De leerling krijgt een krans en hoed om die dag te dragen. In de klas hangen slingers op. Sommige leerlingen brengen een traktatie mee, dit is niet verplicht. Dit eten of drinken we voor de speeltijd. Met de klas zingen we dan het verjaardagslied voor de jarige. De leerling mag nadien een cadeautje kiezen uit de verjaardagsdoos. Er wordt ook een verjaardagskaart meegegeven met alle namen van de klasgenoten.
Prentenboeken/ thema boeken
Ook in het vierde leerjaar kunnen de kinderen genieten van prentenboeken of boeken in een bepaald thema. Om de klas aan te kleden in een bepaald thema (winter, Sinterklaas, herfst, thema van wereldoriëntatie, ...) gebruik ik ook prentenboeken. De leerlingen mogen deze tijdens het thema steeds nemen om te lezen.
Reservemateriaal
In de klas voorzie ik een plekje waar het reservemateriaal staat. Wanneer de leerlingen iets kwijt zijn of een nieuw potlood nodig hebben, kunnen ze dit nemen van het reservemateriaal.
Beloningen
Op onze school werken we met het beloningssysteem ClassDojo. De leerlingen verzamelen punten bij positief gedrag. Deze punten kunnen de leerlingen elke maand inwisselen voor een beloning.
Klik hier om naar het bewerkbare sjabloon te gaan.
Leerlingencadeautjes
Zelf geef ik heel graag cadeautjes, dus bij een passende gelegenheid krijgen de kinderen in de klas ook een cadeautje. Ik geef hen in het begin van het schooljaar, met Nieuwjaar en op het einde van het schooljaar een klein cadeautje. Dit is als leerkracht zeker geen verplichting!
Gezelligheid in de klas
Rust en structuur zijn een van de belangrijkste elementen die ik in mijn klas wil verwerken. Uiteraard mag gezelligheid hier ook niet ontbreken. Sommige kinderen brengen immers meer tijd door op school, dan thuis. De leeshoek heb ik gezellig proberen inrichten met kussentjes en krukjes.
Leesbuddy's
Bij een leeshoek mogen de leesbuddy's niet ontbreken. De leerlingen mogen de knuffels nemen tijdens de leesmomenten. Sommige leerlingen gebruiken de knuffels omdat ze het gezellig vinden, anderen lezen er in stilte aan voor.
Kieskast
Wanneer de leerlingen klaar zijn met een taakje, oefeningen in hun schrift, ... Mogen ze iets uit de kieskast nemen. Boven de kieskast hangt een whiteboard dat we gebruiken tijdens het zelfstandig werk (moetjes), maar ook voor de klaartaken (magjes). Bij de magjes staan de verschillende opdrachten die de leerlingen kunnen doen. De kieskast bestaat uit verschillende spelletjes: zelfgemaakte spelletjes, papieren spelletjes, smartgames, kleine kaartspellen, ...
De inhoud van de kieskast pas ik per thema aan.
Spelfiches
Niet elk spel heeft duidelijke spelregels voor kinderen. Vandaar dat ik zelf spelfiches maak die ik bij de kieskast hang. Op deze manier weten de leerlingen exact hoe ze een spel moeten spelen en wat het doel is.
Klasaankleding - thema
Tijdens bepaalde periodes in de klas, vind ik het extra gezellig om de klas aan te kleden in thema. Met materialen van de action kan je al snel mooie taferelen toveren.